Je bekijkt nu Waarom piept mijn trap meer dan mijn schoenen?

Waarom piept mijn trap meer dan mijn schoenen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Vloeren

Bij ons thuis was de trap altijd een soort meetinstrument voor hoe laat het was. Kraakte en piepte het? Dan kwam iemand meestal te laat binnen geslopen of was er weer eens een losse trede die zijn eigen leven leidde. Maar op een dag had ik er genoeg van, tijd om die oude, vermoeide trap onder handen te nemen! Trap renoveren klinkt misschien als een gigantische klus, maar geloof me, met wat tips en tricks kom je al een heel eind.

Voordat je begint: Wat is er mis?

Eerst en vooral: diagnose stellen. Welke delen van de trap hebben aandacht nodig? Bij ons waren dat voornamelijk de versleten treden en die irritante krakende geluiden bij elke stap. Ik heb elk hoekje bekeken om precies te weten wat benodigd was. Tip: Neem ook even de tijd om esthetisch naar je trap te kijken; wil je gewoon repareren wat kapot is of ga je voor totale make-over?

Jouw gereedschap en materialen

Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt voordat je start met trap renoveren. Dat betekent gereedschap zoals schuurmachines, hamers, maar ook nieuw materiaal zoals hout (als dat nodig is) of verf. Ik besloot onze trap niet alleen steviger te maken maar ook een frisse uitstraling te geven met nieuwe lak.

De renovatie stappenplan

Het daadwerkelijke werk kan beginnen! Stap één was bij mij het verstevigen van losse onderdelen; niets zo vervelend als onveilige situaties veroorzaken door nalatigheid. Daarna ging ik alle tredes één voor één langs met schuur- en schilderwerkzaamheden voor die perfecte afwerking. Het kostte mij twee weekends vol geduld en Spotify playlists, maar het resultaat mocht er zijn!

Finishing touches

Nu alles stevig vastzit en fris oogt, kun je overgaan op de finishing touches. Dat kunnen lampjes langs de traptredes zijn voor ’s nachts (echt sfeervol!), antislipstrips zodat niemand naar beneden glijdt of zelfs kleine decoratie-items die jouw persoonlijke stijl reflecteren.

Bij het zien van eindresultaat kon ik niet anders dan trots zijn – wie had gedacht dat Upstairs, euhm… ‘upgrading’ zo’n voldoening zou geven? De herwonnen charme van onze gerestaureerde trap heeft absoluut bijgedragen aan ons huiselijke gezelligheid plus veiligheid verbeterd zonder inboeten aan stijl.