Je bekijkt nu Stappenplan om snel je huis te verkopen

Stappenplan om snel je huis te verkopen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Makelaar

Het kan een erg lastig proces zijn: je huis verkopen. Kies je ervoor om het zelf te doen of huur je een professional in om je hierbij te helpen. Zeker als je koopwoningen Gouda wil aanschaffen kan je soms wel wat hulp gebruiken. Dit artikel geeft een aantal tips bij de verkoop van je huis.

Makelaar inschakelen of doe je het zelf?

De belangrijkste beslissing die je moet maken bij de verkoop of aankoop van een huis gaat over het feit of je het zelf gaat doen of een makelaar inschakelt. Er zitten zeker wat voordelen aan het zelf verkopen of aankopen van je huis. Je hebt veel meer contact met de potentiële kopers. Je weet dus in wat voor handen jouw huis valt. Je hebt ook meer controle over het verkoopproces. Ten slotte, en dit is voor veel mensen vaak de belangrijkste reden, bespaar je veel geld op makelaarskosten. Dit is voor sommige mensen een grote kostenpost die ze graag lager willen houden.

Verschillende soorten makelaars

Zoals hierboven beschreven heb je verschillende soorten makelaars. Allereerst heb je de woningmakelaars. Deze mensen zijn gespecialiseerd in de koop of verkoop van huizen. Zij bezitten veel kennis van de woningmarkt en kunnen mensen erg snel helpen bij het vinden, kopen, verkopen, huren of verhuren van een woning. Daarnaast heb je ook nog bedrijfsmakelaars. Deze makelaars zijn gespecialiseerd in de aankoop, verkoop, huur en verhuur van bedrijfspanden. Denk aan kantoren, winkels en loodsen. Ten slotte heb je ook nog taxateurs. Hierover lees je hieronder meer.

Hoe bepaal je de waarde van je huis?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van een woning te bepalen. Ten eerste kan je kijken naar vergelijkbare huizen in je straat. Dit geeft een indicatie van hoeveel jouw woning waard is. Ook kun je de herbouwkosten berekenen om te bepalen hoeveel je woning waard is. Verreweg de meest gebruikte manier om je woningwaarde te bepalen is het inschakelen van een taxateur. Dit is een makelaar die gespecialiseerd is in het taxeren van woningen. Een taxateur kan een realistische waarde bepalen op basis van locatie, woonoppervlakte en staat van onderhoud.

Tips bij de verkoop van je huis

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de verkoop van je huis. Zorg allereerst dat het opgeruimd, netjes en schoon is. Dit zorgt voor een goede eerste indruk. Zeker als je bezichtigingen plant moet je huis op orde zijn. Alles valt en staat met een goede presentatie. Bepaal daarnaast een realistische verkoopprijs zodat je niet eindeloos aan het onderhandelen bent. Maak mooie en duidelijke foto’s die je goed kan gebruiken op het internet. Ten slotte de laatste gouden tip: probeer je verkoopstrategie aan te passen op de wens van de koper.