Grind

Dit is een korrelig gesteente, wat ontstaat door erosie. Dit houdt in dat er eerst vast gesteente is. Vervolgens wordt dit door rivieren afgebrokkeld, waardoor er kleinere steentjes ontstaan. Rivieren transporteren dit vervolgens, waardoor de steentjes steeds kleiner worden door de druk van het water. Grind is ongeveer qua grootte te omschrijven als groter dan zand, en kleiner dan steen. Belangrijk is het in ieder geval altijd ronde korrels zijn. Deze kunnen dan wel verschillende groottes hebben. Zo is er de fijne soort, waar de korrels tussen de 2 en de 5.6 millimeter zijn. Ook zijn er matig grove korrels. Deze zijn tussen de 5.6 en de 16 millimeter. Zeer grove korrels zijn tussen de 16 en 63 millimeter groot. Zoals hierboven vermeld, is het grind in zijn oorspronkelijke vorm altijd op een natuurlijke manier gecreëerd. Echter, ook hoekige stenen kunnen kunstmatig rond gemaakt worden, waarna dit ook zo genoemd wordt.

Zand

Dit is een van de meest voorkomende natuurlijke grondstoffen op de wereld. Deze korrels zijn los materiaal. Deze grondstof wordt alleen zo genoemd wanneer het binnen bepaalde maten is. Deze grootte moet tussen 63 micrometer en 2 millimeter zijn. Ook hierbij is het van belang dat de korrels rond zijn, anders is het een ander soort grondstof. Split zand wordt meestal vervoerd, omdat het voorkomt als sediment. Dit houdt in dat het vervoerd is door de wind. Ook kan het bij sediment door het water vervoerd zijn. Meestal is deze grondstof gemaakt van stukjes gesteente die afgebrokkeld zijn. Echter, het kan ook voorkomen dat het van meer organisch materiaal gemaakt is. Hierbij kan je denken aan koraal of schelpen. In ieder geval, door het vervoeren door middel van wind of water, zijn er verschillende dingen waar je het kan terugzien. Denk hierbij aan duinen, woestijnen of stranden.

Waar worden grind en zand voor gebruikt?

Grind wordt vooral gebruikt om beton van te maken. Ook kan het gebruikt worden als verharding. Als hiervan sprake is, dan kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om een oprijlaan te maken, of om een parkeerplaats te maken. Bij wat hardere soorten, kan het ook voorkomen dat het gebruikt wordt als decoratie voor in de tuin.

Zand wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen gladheid of om een pad van te maken. Ook kan het gebruikt worden om een onderlaag te vormen voor een weg of pad. Ook voor kinderen is het geweldig, want er kan bijvoorbeeld een zandbak om in te spelen gemaakt worden.