Drost + van Veen architecten bv

<< Site-map Projecten

Ga Naar de Flash pagina>>

MFA De Zonneboom, Doetinchem

MFA DE ZONNEBOOM | Doetinchem | School, Utiliteitsbouw | 2007-2009

PROJECT: Multifunctionele accomodatie De Zonneboom | LOCATIE: Oosseld, Doetinchem OPDRACHTGEVER: Sité Woondiensten | ARCHITECT: Drost + van Veen architecten bv BVO: 3660m2 | OPGELEVERD: november 2010

Het nieuwe wijkcentrum in Oosseld, Doetinchem herbergt een groot aantal functies, waaronder wonen, winkelen, zorg, leren en ontmoeten. Centraal in het plan, aan een groot plein, staat de nieuwe multifunctionele accommodatie De Zonneboom waarvoor Drost + van Veen architecten werd gevraagd een ontwerp te maken.

De Zonneboom bestaat uit twee basisscholen, een petit café, enkele multifunctionele ruimtes, een sporthal en ruimte voor enkele zorginstellingen. De verschillende functies zijn samengebracht onder een geprononceerde dakvorm die refereert aan de typische Oosseldse kappen. Deze dakvorm breekt het gebouw op in kleinere delen waardoor het grote gebouw in schaal aansluit bij het dorpse karakter van de omgeving.

De verschillende functies zijn toegankelijk vanuit een centrale ontvangsthal die dient als ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners. Zowel het café en de multifunctionele ruimte als de activiteitenruimte en het speellokaal van de school staan in open verbinding met de centrale hal, zodat het gehele oppervlak kan worden benut bij grote evenementen. Grote vides bieden zicht op de functies die zich bevinden op de bovenliggende verdiepingen. Het café en de multifunctionele ruimte vormen de kop van het gebouw aan het voorplein, met een groot venster dat zicht biedt op de verdiept gelegen sporthal.

De twee scholen liggen aan de westkant van het gebouw en zijn, behalve vanuit de centrale hal, ook toegankelijk via een eigen ingang aan het schoolplein. Leslokalen zijn per twee gegroepeerd rond een zogenaamd leerdomein. De leerdomeinen onderbreken tevens de gang en zorgen voor meer licht en lucht dan gebruikelijk is bij middengangen. De twee basisscholen delen een speellokaal, handvaardigheidlokaal en mediatheek. Alle functies liggen aan de centrale ruimte en zijn ook tijdens buitenschoolse uren te gebruiken.

De wijk Oosseld heeft een gebouw gekregen waar bewoners zich mee kunnen identificeren en dat zich kan aanpassen aan de verschillende ruimtewensen van haar gebruikers.



situatie plattegrond begane grond hal gang met wasmeubel en leerzoldertje de gang de verdiept gelegen sporthal

Bekijk de PDF


© Drost + van Veen architecten bv
Dunantstraat 4 | 3024 BC Rotterdam
T: +31 (0) 10 477 49 64
F: +31 (0) 10 477 62 59